Kasteelruïne en Fluweelengrot Valkenburg
- Bezienswaardigheden
- Cultuur & Museum
- Groepen
- Scholen
- Dagje uit
Terug naar de Middeleeuwen
De rijke Middeleeuwen worden weer werkelijkheid bij een bezoek aan de Kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul, met een geschiedenis die terug gaat tot de 11de eeuw! Hoog torenen de resten van het eens zo imposante Kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit.
Vertrekken van het kasteel
Bij een bezoek aan deze monumentale resten van het Kasteel van Valkenburg kun je ronddwalen van ridderzaal naar verdedigingstoren, van donjon naar de vroegere kapel, van artilleriekamer naar de onderaardse vluchtgangen. De vluchtgangen leiden naar de Fluweelengrot.
Ridders
Beleef de roerige geschiedenis van de diverse belegeringen, verwoestingen en heerschappijen van ridders als ‘Walram de Rosse’, ‘Gosewijn’, en de hertogen van Brabant. Met uiteindelijk de definitieve verwoesting op 10 december 1672 in opdracht van Stadhouder Willem III. Sinds die dag herinneren de resten van de Kasteelruïne aan deze trotse vesting op een dominante plek in het Geuldal.
Grillige gangen onder Valkenburg
Nauw verbonden met de rijke historie van de Kasteelruïne is de Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de Kasteelruïne.
De Fluweelengrot is vermoedelijk in de 11de of 12de eeuw ontstaan. Laat je leiden door een gids die je meeneemt in de donkere geschiedenis van deze gangen.
Labyrint door mergelwinning
Mergel werd door zogenaamde ‘blokbrekers’ gedolven uit de grot, om te gebruiken als bouwsteen voor de bouw van onder andere het Kasteel van Valkenburg. Het resultaat van deze mergelwinning is een uitgebreid labyrint van oude en grillige gangen.
Vluchtgangen
De ‘geheime vluchtgangen’, die pas in 1937 herontdekt zijn, maakten het ridders en hun krijgsknechten mogelijk het belegerde kasteel ongezien te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen of stiekem bevoorrading te halen. Zo vertelt een van de legendes over Brabanders, die maar niet snapten waarom er op het kasteel nog steeds gefeest werd na een lange periode van belegering. Zij wisten niet dat de troepen via de vluchtgangen bevoorraad werden vanuit Brabant, waar de belegeraars bij terugkomst ontdekten dat hun landerijen geplunderd waren!
Geheimen
De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen en een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd (18e eeuw).
In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de bezetting door de Duitsers diende de grot als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking en Amerikaanse troepen.
Koel en warm
Lekker koel in de zomer en heerlijk warm in de winter. In de Fluweelengrot is het namelijk permanent 12 graden. Houd hier rekening mee qua kleding.
Voorzieningen
- Limburg
- 1-4
- 5-9
- 10-24
- 2-10 kinderen
- Meer dan 10 kinderen
- Bezienswaardigheden
- Cultuur & Museum
- Groepen
- Scholen
- Dagje uit
- Bedrijfsuitje
- Familiedag
- Kinderfeestje
- Personeelsuitje
- Gezinsuitje
- Klassenuitje
- Outdoor
- Indoor
- Abseilen
- Klimmuur